Žepački rolend

Switch to desktop Register Login

16-07-2013

Rezidba maline

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)
Rezidba Rezidba

Rezidba maline


 

Od voća s jagodastim plodovima najveću važnost imaju maline i kupine. Uzgajaju se kao višegodišnji nasadi. Nemaju skeletnog drva te se za svaki rod potpuno obnavljaju rodni izdanci.
Rezidba je jedna od najvažnijih agrotehničkih mjera u uzgoju malina. Njome se regulira vegetativni rast i rodnost te održava sistevm uzgoja.


Jednogodišnji izdanak s pupovima

Najčešći sistem uzgoja malina jest uspravni niz uz žicu jer malina intenzivno tjera izdanke iz korijena.


Prema rokovima rezidba može biti:

  • osnovna rezidba nakon berbe,
  • rezidba na zeleno tijekom proljeća.

 

 

Rezidba nakon sadnje

Nakon sadnje sadnice treba skratiti na 3 razvijena pupa, tj. na oko 20-30 cm iznad tla.

 

Prva godina nakon sadnje

Skraćivanje sadnica poslije sadnje

U prvoj godini nakon sadnje mlade izdanke maline treba ostaviti da se slobodno razvijaju. Ako su povoljni uvjeti, iz korijena svake sadnice izrastu 2-4 nova izdanka s postranim izbojima.

Osnovna rezidba nakon berbe

Razlikujemo dvije osnovne rezidbe nakon berbe:

  1. - rezidba od avgusta do novembra,
  2. - rezidba u rano proljeće.

 

 

1. Dvogodišnje izdanke koji su donijeli rod treba odrezati do zemlje, iznijeti iz malinjaka i spaliti. Istodobno treba ukloniti slabije, oštećene i prekobrojne ovogodišnje izdanke. Ostavljenim izdancima omogućena je bolja osvijetljenost, više hraniva i više vlage. Time se postiže, povoljan učinak na obrastanje rodnim pupovima, sazrijevanje i otpornost prema mrazevima.

2. U rano proljeće odabiru se i prikraćuju jednogodišnji izdanci za rod. Za rod se ostavljaju izdanici debljine olovke. Na sadnom mjestu ostavljaju se 2 izdanka s dobro razvijenim pupovima po cijeloj duljini, ukupno 20-25 pupova, koliko je prijeko potrebna za dobivanje visokih i kvalitetnih prinosa.


Rezidba uzgoja "uspravni niz uz žicu"

Pri uzgojnom sistemu malina "uspravni niz uz žicu" potrebno je na svakih 15-18 cm ostaviti jedan izdanak, tj. ukupno 6-7 po dužnom metru. Treba obaviti prikraćivanje na 2 pupa iznad gornje žice, tj. na visinu od oko 170 cm i vezati ih za žicu. Osim prikraćivanja, treba prorijediti i prikratiti postrane grančice, koje su česte u nekih sorti, npr. u willameta.

 

Rezidba na zeleno tijekom proljeća

Tijekom vegetacije intenzivan je porast mladih izdanaka. Prvi izdanci razvijaju se iz najplićeg sloja tla, budući da su slabiji, uklanjaju se, i to tokom proljeća pa sve do sredine maja. Uklanjanje mladih izdanaka obavlja se mehanički ili hemijski. Uklanjaju se sve do osnove, tj. do tla, i prije nego odrvene. Za rod u idućoj godini najbolji su izdanci koji niču u maju. Njih ne uklanjamo, nego ih puštamo da se slobodno razvijaju.

 
 

Više informacija

Poslijednja izmjena dana Nedjelja, 22 Veljača 2015 17:27
Više u ovoj kategoriji: « Maline

Garic 2013 @ zepackirolend.com

Top Desktop version